img

Kuchnia tajska. Prostota i harmonia.

W Polsce kuchnia tajska nie jest najpopularniejszą spośród kuchni orientalnych. Jednak w większych miastach nie brakuje restauracji serwujących potrawy z tego wyjątkowego zakątka świata. Oczywiście, trzeba liczyć się z tym, że dania tajskie są tu nieco złagodzone i dostosowane do podniebień Europejczyków. Chcąc poznać prawdziwie egzotyczne smaki Tajlandii warto udać się bezpośrednio do „Krainy Uśmiechów”.

Zróżnicowanie regionalne kuchni tajskiej
Kuchnia tajska jest bardzo mocno zróżnicowana. W zależności od regionu spotkamy tu inne smaki i aromaty. Ma to związek z faktem, że tradycyjna kuchnia tajska bazuje na łatwo dostępnych i tanich składnikach, a są one inne dla każdego regionu.

Północ kraju charakteryzuje się łagodniejszymi potrawami. Częściej wykorzystuje się tu wieprzowinę i kapustę, rzadziej owoce morza. Na Wschodzie dania są zaskakujące i zupełnie egzotyczne dla mieszkańców Europy. Niektórzy uważają je nawet za zupełnie niejadalne. Może jednak warto przemóc się i skosztować smażonych owadów takich, jak mrówki, koniki polne czy szarańcza oraz żab w pikantnym sosie. Wschód kraju słynie z bardzo ostrych potraw, obficie doprawionych chili.

Na Południu spotkamy wiele dań na bazie słodkiego mleczka kokosowego. Z kokosa wytwarza się tu także olej, który używany do smażenia nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. Na Południu niezwykle popularne są także świeże ryby oraz owoce morza: krewetki, kalmary, homary i kraby.

Ryż. Król tajskich dań.
Bez względu na region, ryż jest absolutną podstawą tajskiej kuchni. Jest obecny w tajskich domach codziennie i pojawia się na nich w przeróżnych daniach. Co ciekawe, w Tajlandii występuje kilka odmian ryżu. Różnią się one kształtem i długością ziaren. Mieszkańcy Tajlandii potrafią przyrządzić ryż na wiele rozmaitych sposobów. Równie popularny, jak gotowany klasycznie, jest ryż smażony, gotowany na parze oraz podawany, jako kleik. Nie ma prostszej potrawy, niż miseczka ryżu doprawionego przyprawami i świeżymi ziołami.

Ryż jest bazą wielu sycących dań np. w połączeniu z kurczakiem lub wieprzowiną i gęstym oraz bardzo pikantnym sosem. Często podaje się go też z innymi sosami, sojowym lub rybnym, dzięki którym nabiera specyficznego, słonego smaku.

Jedno z najpopularniejszych dań tajskiej kuchni to curry. Curry to nic innego jak różnego rodzaju sosy. Najpowszechniejsze jest curry żółte oraz zielone (rybne). To niesamowicie ostre dania. Curry z ryżem stanowi połączenie idealne. Spośród wielu tajskich potraw warto wymienić również yam, czyli kawałki mięsa, ryb i warzyw ułożone na liściach sałaty. Na tajskich stołach bardzo często goszczą zupy, przede wszystkim zaś tajska ostro-kwaśna zupa z krewetek.

Owocowa egzotyka
Egzotyczne owoce, które można dostać na targach w Tajlandii same w sobie stanowią niesamowite doświadczenie kulinarne. Zaskakuje ich ogromna różnorodność. Banany, arbuzy, ananasy w bardzo niskich cenach są tutaj wyjątkowo soczyste. Jednak oprócz nich można skosztować również papai, gujawy, owoców longan oraz kantalupy. Owocem numer jeden jest w Tajlandii durian. To z całą pewnością jeden z najdziwniejszych owoców na świecie. Jego cechą charakterystyczną jest intensywny zapach. Choć słowo odór jest chyba bardziej właściwe. Wyobraźmy sobie połączenie zapachu zepsutego mięsa i starego sera pleśniowego i przepoconych skarpetek. Durian po przekrojeniu wydziela podobny zapach. Jego smak jest trudny do opisania. Zresztą wielu Europejczyków w konfrontacji ze smrodem, jaki wydziela durian kapitulują i nawet nie próbują go skosztować.

Zobacz również